Ventilarea cu recuperare

septembrie 15, 2022

Ventilarea cu recuperare. Investiția într-un sistem de ventilare cu recuperare înseamnă o reducere semnificativă a cheltuielilor suportate pentru încălzirea edificiului în care este instalat. Acest lucru este datorat utilizării căldurii acumulate în aerul evacuat din casă la încălzirea aerului proaspăt introdus din exterior. Instalarea recuperatorului poate fi făcută în orice moment, dar cel mai rezonabil e să se ia o decizie la etapa construcției edificiului. Astfel veți scăpa de costuri suplimentare la instalare, adaptare, operare.

Detalii despre produsele de ventilare:

https://cvadro.md/product-category/ventilare-climatizare/

Cum funcționează recuperarea?

Sistemele de ventilație naturale evacuează aerul „folosit”, „cald” din încăperi și introduc „proaspăt”, care de obicei are o temperatură mai scăzută decât aerul evacuat. Aceasta generează pierderi necontrolate de căldură, ceea ce implică pierderi financiare considerabile. Recuperatorul preia energia termică din aerul evacuat si prin intermediul schimbatorului de căldură instalat în el o transferă spre aerul curat care curge prin schimbător, ulterior distribuit în tot edificiul. În mod similar, vara sistemul vă permite să utilizați aerul răcit, care în mod normal ar fi expulzat din clădire. Trebuie de subliniat faptul că construcția recuperatorului împiedică amestecarea aerului evacuat cu cel introdus în încăpere. Eficiența recuperării căldurii și răcirii de la ventilație pentru recuperatoare de renume depășește 90%. Recuperatorul aduce cantitatea necesară de aer curat și filtrat în încăpere, indiferent de condițiile meteorologice, eliminând poluarea și umiditatea din acestea. Acest fapt, în afară de beneficii economice, generează confort persoanelor ce se află în interior. Funcționarea recuperatorului este menținută la minim pe perioada cînd în interiorul clădirii nu se află oameni. Majoritatea dispozitivelor pot fi programate săptămânal, împreună cu citirea parametrilor de aer reali și gestionați de la distanță prin Internet. Recuperatorul oferă, de asemenea, opțiunea de a conecta un modul Octagon GGWC- permițînd preincălzirea sau răcire a aerului introdus în funcție de necesitate sau modul Cooler pentru răcirea încăperilor prin ventilare. Aceste dispozitive funcționează într-un mod complet automatizat- Built-in.

Sistemul de recuperare se racordează la un sistem de distribuție interior de ventilare (aspirație/refulare).

Când să instalați un recuperator?

Instalarea unui sistem de recuperare poate fi efectuată în orice moment – atât în ​​timpul construcției cât și în casa finisată. În cazul clădirilor existente, trebuie de luat în calcul că acest lucru poate implica cheltuieli mai mari decât în timpul construcției. Pentru o bună funcționare , este necesar de a proiecta corect sistemul de distribuție în dependența de debite,lungime (de exemplu canaleleFLEXO 75 mm-L max=12-14m,30m3/h). În plus, canalele ce traversează o încăperile neîncălzite ar trebui izolate termic împotriva pierderilor de căldură și apariției condensului. După instalarea recuperatorului, investitorul poate fi sigur că costurile la încălzire vor fi reduse cu 20-30% în comparație cu utilizarea ventilației gravitaționale-naturale.

Costurile de utilizare a unui sistem de recuperare

Costul principal suportat de utilizatorul recuperator după pornirea acestuia este consumul de energie electrică. De exemplu, o unitate centrală de 400 m3 / h cu o eficiență de 100% prezintă un consum maxim de 210W. În mediu utilajul funcționează cu o capacitate mai mică de 50% și , prin urmare , practic , consumul de energie este de aproximativ 100 W, sau ajunge la 160 lei / luna (cu prețul 2,1 lei / kWh). De asemenea, este necesar să înlocuiți periodic filtrele la recuperator, care poat fi efectuat cu ușurință pe cont propriu. Ca standard, se recomandă schimbarea filtrelor în medie la fiecare trei luni (cel puțin o dată pe an). Frecvența schimburilor depinde în principal de nivelul de poluare într-o anumită regiune. Costul unui set de filtre pentru modelul de recuperator de bază este de aproximativ 400 lei.

Odată la fiecare doi ani, se recomandă curățarea conductelor de ventilație și a schimbătorului de la recuperator, ceea ce va permite îndepărtarea impurităților și a substanțelor nocive. Acest serviciu este realizat de companii specializate.

Cum aleg un recuperator?

Atunci când selectați un recuperator, trebuie să vă amintiți de câteva criterii existente pentru selectarea cantității de aer de ventilație, cum ar fi:
– cantitatea de aer per persoană;
– cantitatea de aer evacuată din încăperi conform normelor în vigoare;
– cantitatea de aer necesară de avacuat/introdus datorată contaminanților din acesta sau chiar numărul de schimburi.

După calcularea tuturor criteriilor, selectați unitatea la cel mai înalt rezultat obținut. De exemplu, în casele cu o singură familie, criteriul dominant este numărul de schimburi, care este stabilit la nivelul de 0,8-1,0 schimb pe oră. Extrem de important este eficiența/randamentul recuperatorului de căldură, care este influențată de tipul de schimbătorului de căldură utilizat într-un recuperator, precum și raportul dintre aerul introdus și evacuat (presiune, vacuum),trebuie să existe o balanța. De asemenea, să ia în considerare temperatura aerului de admisie și a aerului evacuat din spații, umiditatea relativă a aerului. Eficiența recuperării este, de asemenea, influențată de clasa energetică a ventilatoarelor utilizate.

Recuperator și pompă de căldură

Pompa de căldură geotermala/ sol-apă are un randament foarte înalt chiar și în timpul iernilor deosebit de reci, este cel mai eficient sistem de încălzire la etapa actuală, motiv pentru care în fiecare an în R.Moldova cerea crește . Beneficiile economice atât ale pompelor de căldură, cât și a sistemelor de recuperare câștigă din ce în ce mai mult interes atât pentru clădirile rezidențiale, cât și pentru clădirile de mari dimensiuni. Popularitatea lor duce la creșterea promovarii surselor de energie regenerabilă și sensibilizarea ecologică din ce în ce mai mare. Combinația dintre cele două tehnologii într-o clădire aduce economii majore.

Economii pe tot parcursul anului

Recuperatoarele din seria-WindMaker, oferite de către compania Aspol FV, specialist în soluții de energii regenerabile , combinate cu o pompă de căldură geotermală/sol-apă va permite răcirea optimă a clădirii în timpul sezonului de vară , cu utilizarea sondelor geotermale instalate în sol. Această tehnologie face posibilă funcționarea durabilă și eficienta a pompei pe toată perioada , atât în ​​ceea ce privește încălzire, cât și răcire. Creșterea eficienței sistemului de răcire a clădirii se poate realiza prin utilizarea dispozitivelor Octagon sau Cooler, module auxiliare în raport cu recuperatorul, responsabile de mentinerea parametrilor de temperatură corespunzători clădirii.

Răcirea cu un recuperator

Funcția de bază a ventilațiiei mecanice este ventilarea eficientă și optimă a încăperilor din clădire. Recuperatorul joacă un rol extrem de important definit în jurul recuperării căldurii din aerul evacuat. Utilizarea unui schimbător de contracurent de înaltă eficiență WindMaker economisește aproximativ 90% din energie, care pentru ventilația tradițională ar fi fost evacuată „prin coșul de fum”. Cu toate acestea, odată cu creșterea gradului de conștientizare a investitorilor și a utilizării pe scară largă a surselor regenerabile de energie, cum ar fi o pompă de căldură, există un potențial tot mai mare pentru definirea clasică a recuperării. Un proiectant și un antreprenor cu experiență propune în prezent o combinație de încălzire și răcire ca parte a tehnologiei clădirii. O pompă de căldură geotermala este ideală pentru zona noastră climatică, garantând o capacitate mare de încălzire chiar și în timpul iernilor reci, oferind posibilitatea de a utiliza căldura stocată în sol. Pentru a crește eficiența sistemului și a efectua răcire în zilele calde ale anului, din ce în ce mai des este utilizată pompa de căldură în așa-numita pasivcooling, adică fără utilizarea unui compresor. Apoi, prin limitarea consumului de energie electrică de mai multe ori, glicolul care circulă prin sondele din sol este pompat la răcitorul sistemului de recuperare-Cooler, unde aerul distribuit prin clădire se răcește. Parametrii de temperatură stabili care predomină în sol la adâncimi de 80-100 m permit furnizarea unui agent frigorific cu un parametrii de ordinul a 10-12 grade Celsius, independent de temperatura predominantă din exterior. Prin intermediul unui sistem de conducte de aer de alimentare, recuperatorul distribuie răcirea naturală a solului în clădire, sporind confortul ori de câte ori este nevoie de răcirea spațiului. În același timp, creștem avantajele utilizării ventilației mecanice și a unei pompe de căldură în casa noastră, pentru economiile realizate pe sistemul de răcire.

Rentabilitatea investiției într-un recuperator

Beneficiile instalațiilor cu recuperatoare pot fi atât măsurabile, cât și necuantificabile. Foarte importante, deși uneori trecute cu vederea, sunt avantajele sistemului pentru sănătatea umană. Trebuie reamintit faptul că recuperarea eficientă ventilează și reglează nivelul de umiditate din clădire, împiedicând astfel formarea mucegaiului și a florei patogene. Recuperatorul asigură cu aer proaspăt și curat, care influentează pozitiv asupra sănătații locuitorilor. Sistemul de ventilație mecanică în combinatie cu utilizarea canalelor pentru distribuția aerului de tip FLEXO Comfort-igienice și antibacteriene,face viața mai ușoară pentru persoanele care suferă de alergii, asigurând cea mai înaltă igienă a încăperilor. Calculul economic se bazează pe economii de 30% în utilizarea căldurii, care până în prezent a fost eliminată din incintă. În cazul unei case moderne cu o singură familie , cu o dimensiune medie de 150 m2 , cererea de energie termică anuală a nivelului definit 40-50kwh / m2 / an , economiile din utilizarea ventilație cu recuperare de căldură (eficiența schimbătorului de căldură utilizate în unitățile WindMaker presupune de a fi de 90%) poate fi de până la 3000 lei / an.

Economii mari sunt de asemenea obținute pentru răcirea pasivă cu unitatea WindMaker Cooler care va mentine temperatura în interior la 20-22 ° C . Operarea sistemului pasiv nu necesită activarea unui compresor,se bazează pe circulația glicolului din sondele geotermale prin Cooler, pe tot parcursul zilei a unitatea necesită necesită doar 10kWh pentru climatizarea întregului edificiu. Aceasta înseamnă că aerul condiționat al unei clădiri în sezonul de vară este o cheltuială chiar de 10 ori mai mică decât în ​​cazul aparatelor de aer condiționat tradiționale. Timpul de recuperare a investiției pentru sistemul de ventilare cu recuperare de căldură se poate ridica la doar câțiva ani (în cazul utilizării recuperatoarelor cu răcire pasivă) sau mai mult, folosind funcțiile de bază de recuperare, dar din prima zi de punerii în funcțiune a sistemului vei avea un climat interior bun pentru sănătate care va creste bunăstarea utilizatorilor.

Lista Produse

No products in the cart.