SISTEME MULTISTRAT

     Sistema de distribuție cu tuburi si fitinguri multistrat este unul  inovativ, apărut  pe piața de mai mult timp, si este proiectat atât pentru realizarea  rețelelor interioare de distribuție de apa calda si rece, cit si pentru sistemul de încălzire, de condiționare . Țeava multistrat Pex-al-pex Emmeti este un tub, care fiind fabricat printr-o tehnologie speciala, are avantajul ca unește caracteristicile plasticului cu cele ale metalului ductil. Materialul plastic utilizat pentru stratul intern si extern este Polietilena reticulata (PE-X), pe când materialul stratului de mijloc este aluminiu. Astfel aluminiul va fi înfășurat in stratul intern de PE-X (cu avantajele ce deriva de aici, in termeni de igiena, rezistenta la coroziune, si rugozitate ale tubului). Stratul de aluminiu se înfășoară in jurul celui din PEX si este sudat printr-o sudura longitudinala. Acest privilegiu oferă un avantaj semnificativ: putem îndoi tubul cu ușurința, iar odată îndoit, acesta își menține forma , in acest mod evitând utilizarea racordurilor de trecere, in afara de aceasta protejează de acțiunea oxigenului asupra stratului interior din PE-X. Stratul exterior garantează o izolare perfecta a tubului contra coroziunii provocate de agenți externi si de fenomenul curenților liberi (coroziune electrochimica). Doua straturi de adeziv special, unesc tubul metalic din mijloc cu celelalte doua straturi externe din polietilena reticulata. Tubul multistrat Pex-al-pex are in general un coeficient mic de dilatare lineara (0,026 mm/m°C in comparație cu cele 0,15 ale PE-X), dilatările datorate variațiilor de temperatura sunt deci mai mici, cu avantajele derivate din aceasta – mai ales in instalațiile de exterior, unde alungirile sunt mai mari. In ceea ce privește îmbinările, Pexalul folosește doua tipuri de racorduri (dintr-un aliaj special de alama):

  • RACORDURI PRIN PRESARE (PRESS-FITTING): etanșeitatea se obține prin deformarea tubului pe port cauciucul racordului însăși, cu ajutorul unei operațiuni de compresiune.
  • RACORDURI MECANICE DE STRANGERE: etanșeitatea este garantata de înșurubarea unei piulițe pe o ogiva (arc ogival) tăiata care provoacă compresiunea progresiva asupra tubului, generând etanșeitatea îmbinării. Etanșeitatea este garantata de O-ringurile plasate pe portcuciuc, o garnitura din plastic izolează metalul racordului de stratul metalic al multistratului, evitând fenomene de coroziune electrochimica.

Caracteristici tehnice ale tubului Pexal

Sistemul de conductie hidraulica PEXAL a fost studiat pentru facilitarea instalarii si marirea functionabilitatii: un singur tip de tub instalat cu racorduri din aliaj special , consimte efectuarea instalatiilor sanitare si de incalzire.

Caracteristicile principale ale tubului Pexal sunt urmatoarele:

Rezistenta la abraziune, depuneri si coroziune: stratul intern de PE-X este inatacabil de catre coroziune si depuneri. Suprafata nu va coroda si, prin urmare, nu se vor desprinde particule de rugina, coji de calcar solzi  PE-X este in mod special rezistent la abraziune. Aceasta proprietate este foarte importanta, mai ales, la curbe, unde se mareste actiunea abraziva a impuritatilor prezente in apa, mai ales cand viteza apei este foarte mare.

-Alungirea: dilatatia termica este de valoare egala cu cea a metalelor.

Comportament mecanic: raza curbei poate varia de la 2,5 pana la 5 ori diametrul tubului si sectiunea in curba ramane constanta. Tubul, odata indoit, ramane ferm in pozitia dorita, la fel ca un tub metalic.  Flexibilitatea tubului Pexal permite efectuarea curbelor de raza foarte mica. La indoirea manuala se recomanda utilizarea resortului antistrivire.

Impermeabilitate la oxigen: Tubul de aluminiu alcatuieste o bariera perfecta pentru trecerea moleculelor gazoase, evitand orice pericol de coroziune, provocata de infiltratiile de oxigen, la fel si daunele provocate de expunerile la razele UV.

-Fluiditate: stratul intern al tubului are suprafata neteda (rugozitatea 0,007 mm) si nu prezinta depuneri de calcar sau rugina. Deaceea, pierderile de sarcina sunt foarte mici si, ceea ce e foarte impotant, raman invariabile in timp.

-Grad de igienicitate: Sistemul Pexal functioneaza fara contraindicatii pentru orice tip de instalatie. Materialele utilizate pentru tuburi si racorduri nu sunt toxice si pot fi intrebuintate la conductia hidraulica de apa potabila.

Conductivitate termica: Conductivitatea termica a tubului Pexal este de 0,43 W/mK, adica foarte mica. Pierderea energetica este de 900 de ori mai mica decat cea a cuprului.

Greutate mica: greutatea specifica componentelor Pexal este foarte mica. Un colac de 100 mt de 16 x 2,25 cantareste circa 13 Kg.

Absorbtie acustica: proprietatile fonoabsorbente ale tubului Pexal sunt foarte bune. Imbracarea tubului in PE-X pe exterior si interior, atenuiaza zgomotele, pe care tuburile metalice, in mod normal, nu le pot absorbi. 11.Inalterabilitate in timp: materialele, daca sunt utilizate la presiuni si temperaturi indicate (presiuni pana la 10 Bar, temperatura de functionare 0-95°C), au o rezistenta la imbatranire foarte mare. Din probele de imbatranire, efectuate in conditii artificiale de laborator, a rezultat o durata de imbatranire a tubului de peste 50 ani. La temperaturi de functionare pana in 95°C, tubul Pexal poate suporta presiuni peste 10 bar, fara sa se observe daune (pana la 25 bar cu temperatura de 20°C)

Empty section. Edit page to add content here.